Bøf Wellington
Beskrivelse:
Nytårsaften – det er bare noget helt specielt, og den helt rigtige anledning til at åbne en rigtig god vin – Amarone Riserva fra vore nyeste leverandør i Valpolicella, Il Canovino, så bliver dt ikke meget bedre! Amaronen bliver formentlig midtpunktet, og det kræver lidt ekstra af maden at tage kampen op, men det kan denne ret klare. Bøf Wellington er en imponerende klassisk ret, og den er faktisk ikke så svær at lave som man måske skulle tro!
Ingredienser:
- 400 g store champignoner
- Havsalt og friskkværnet sort peber
- Olivenolie
- 750 g oksemørbrad
- 1-2 spsk. stærk sennep
- 6-8 skiver parmaskinke
- 500 g færdiglavet butterdej i plader, mel til udrulning
- 2 piskede æggeblommer
- Tilbehør:
- 600 g kartofler
- 2 store hoveder babyhjertesalat
- Olivenolie
- Salt og friskkværnet sort peber
Vejledning
Champignonerne gøres i stand og kommes i foodprocessor med salt og peber og køres til en tyk puré ved hjælp af tænd/sluk knappen. Massen kommes i en gryde og svitses ved høj varme ca. 10 minutter under hyppig omrøring, så væden fordamper. Kom pureen på en tallerken og afkøl.
Kødet drysses med salt og peber og brunes let på alle sider i olivenolie, der er varmet op på en stegepande. (Mørbraden skal IKKE steges). Når kødet er kølet af, smøres det over det hele med sennep.
Et stort stykke film lægges på bordet. Skinkeskiverne arrangeres, så de overlapper hinanden. Svampepastaen bredes ud over skinkeskiverne med en paletkniv. Det brunede kød placeres midt på. Filmen foldes ind over bøffen, så man får en stram, tøndeformet pakke. Vrid filmen rundt i begge ender, så pakken er lukket. Kødet stilles i køleskabet en halv time, så det sætter sig og holder formen.
Butterdejen rulles ud på et meldrysset bord til en ca. 3 cm tyk rektangel. Fjern filmen fra kødet og læg det midt på dejen. Pensl den omgivende dej med pisket æggeblomme, fold dejen ind over kødet og skær den til. Pakken lægges på en bageplade med sammen-føjningen nedad. Pensl dejen med æggeblommer og lad den hvile i køleskabet ca. 15-20 minutter.
Tænd varmluft ovnen på 200 grader. Dejen ridses let med 1 cm´s mellemrum. Pensl igen med æggeblomme. Bag stegen i 20 minutter, skru ovnen ned på 180 grader og bag yderligere 15 minutter. Lad kødet hvile 10-15 minutter, før du skærer det ud og serverer det med tilbehøret. Oksemørbraden skal være rosa i midten, når du stiller den på bordet.
Tilbehør:
Server retten med ovnbagte kartofler og dampet babyhjertesalat.
Ovnbagte kartofler:
Halvèr kartoflerne og skyl dem grundigt. Læg dem i en pose sammen med lidt olivenolie, krydr med salt og peber og ryst posen grundigt. Bag kartoflerne i ca. 30 minutter i ovnen på bagepapir i et ovnfast fad (sæt dem i ovnen når du skruer ned til 180 grader – så er de færdige når kødet har hvilet).
Dampet babyhjertesalat:
Til 4 personer bruges to store hoveder babyhjertesalat. Sautering sker med olivenolie på mindre end et minut. Salaten krydres med havsalt og friskkværnet peber.
Servér retten sammen med et glas Il Canovino Amarone Riserva – så får du en kulinarisk oplevelse!